Almenland bio gyógynövény széna

A Schwaiger család mezőgazdasági területe kb. 1000-1200 m tengerszint feletti magasságban található. A tengerszint feletti magasság pozitív hatással van a gyógynövények sokféleségére. Több mint 25 éve biogazdálkodással foglalkoznak, és Kelet-Stájerországban, az Almenland Natúrparkban található kb. 12 hektáron évente kétszer kaszálnak. Csak a kiválasztott területekről származó szénát dolgozzák fel, és csomagolják Almenland biofüves szénává.
Községük Stájerország legmeredekebb települése, ezért rendkívül összetett a széna kezelése. Ezenkívül ez a régió nagyon érzékeny a viharokra, ami megnehezíti a betakarítást. Ez azt jelenti, hogy a széna meleg levegős szárítórendszerrel történő szárítása elengedhetetlen. A napon szárítás így lerövidíthető. Az értékes levelek a szénában maradnak és nem a földön!
2 alkalommal kaszálják:
Az első kaszlásnál növények valamivel durvább szerkezetűek, több nyersrostot tartalmaznak, és kicsivel világosabb színűek.
A második kaszálás alkalmával viszont a növényeknek puhábbak, több levelük van, és olajzöldek.
A szénát speciális hegyi gépekkel takarítják be. Meleg levegővel van szárítva.
A szénát kézzel csomagolják, hegesztett (1,70 kg) vagy visszazárható kötegelővel zárt (5 kg) csomagolásba, majd -19 °C-ra fagyasztják, hogy megakadályozzák a szénamoly lárvák és peték fejlődését és elszaporodását. Ez nagy előny az állateledel-szektorban – az élelmiszerágazatban pedig valójában elengedhetetlen.
Végül a zsákokat levesszik a szállítójárműről, és hideg levegővel átszellőztetik, így a zsákokon esetlegesen keletkező páralecsapódás kiszárad.